Tilan nykytilanne

Nykyään tilaa pitää perustaja Arvo Virtasen pojan poika Ville Virtanen (Lasse Virtasen poika). Tila on kasvinviljelytila, tarkemmin siemenviljantuotantoa. Tuotanto perustuu viljelysopimuksiin ja toimii niiden mukaisesti. Viimeinen tilalla ollut lehmä oli vuonna 1967 ja hevosesta oli luovuttu jo 50-luvulla. Metsätalous on myös tärkeä tulonlähde. Tilan oma kokonaispinta-ala on 269 ha, josta peltoa 146ha. Lisäksi on vuokramaata 6 ha. Kokonais peltoviljelyala on siis 152ha. Tilan koneilla suoritettaan myös kylvö-, lannoitteenlevitys-, lautasmuokkaus ja kasvinsuojelu-urakointia. Hoidossa on myös kuuden yksityistien tiet ja kyläläisten pihoja. Tilalla on vuonna 2012 aloitettu hunajan tuotanto Auranmaan hunaja nimellä. Tilan toimintaa voi tutkiskella kuvagallerian kautta, jonne päivitetään kuvia tilan töistä.


       LUE LISÄÄ...

Tilan syntyhistoria

Murtolan tilan syntyhistoria alkaa 1920-luvulta, jolloin Arvo Virtanen osti n. 100 ha alueen Pihkolan tilasta. Alue oli silloin pelkkää niittyä. Tilan alueella oli silloin 32 heinälatoa. Viimeinen heinälato purettiin 60-luvulla. Teitä, ojia ja muita rakennuksia ei ollut, joten ne oli tehtävä itse. Tilalla oli lehmiä parikymmentä ja lisäksi nuorikarja, sikoja, lampaita ja kanoja jonkin verran sekä neljästä kuuteen hevosta. Pellolla viljeltiin heinän lisäksi kauraa, ohraa, ruista, vehnää, pellavaa ja juurikasveja. Omenapuita tilalla oli noin 200 kappaletta.

Vuonna 1937 Arvo osti tilalle ensimmäisen Oliver-merkkisen traktorin auroineen yhden vuoden kaurojen myyntihinnalla. Tilan pinta-ala kasvoi hankkimalla lisää maata. Tilasta on myös annettu siirtolaistilaksi n. 14 ha vuonna 1948.

Kokonaispinta-ala vuonna 1963 oli n. 150 ha, josta metsää n. 61 ha, peltoa n. 73 ha, ja jolloin koko peltopinta-ala oli salaojitettu silloisen isännän toimesta. Tilan hirsirakenteinen päärakennus on rakennettu. 1924 ja sementtitiilinen karjarakennus v. 1928. Karjarakennus sisälsi navetan ja sikalan. Lisää informaatiota Murtolan tilan perustajan, Arvo Virtasen, vuonna 1962 tekemästä tilaselvityksestä.

Vuonna 1963 tilan pito siirtyi tilan perustajan kuollessa hänen pojalleen, Lasse Virtaselle, joka on hoitanut tilaa tästä lähtien. Vuonna 2006 tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Nykyään tilaa viljelee Lassen poika Ville.